AudioNova (Dutch)

Netherlands

Company Size:

  • Medium

Met ruim twaalfhonderd winkels in dertien landen is AudioNova een van de grootste leveranciers van gehoorapparaten in Europa. Het bedrijf is in Nederland bekend van de ruim 230 Schoonenberg Hoorcomfort-winkels. De geschiedenis van AudioNova gaat terug naar 1926 toen Herke Schoonenberg een foto-, annex gehoorapparatenwinkel startte in Rotterdam. Deze zaak aan de Gelderse Kade werd door zijn zoon Gerard overgenomen. Hij zette in op groei en breidde uit naar 23 vestigingen. Sindsdien is groei een centraal thema bij het bedrijf, dat sinds 2008 gebruikmaakt van de oplossingen van Forcepoint voor e-mail- en webbeveiliging.

De IT-afdeling van AudioNova ondersteunt vanuit Rotterdam alle activiteiten in Europa. In ieder land is een service kantoor dat de lokale winkels ondersteunt. Al die kantoren en winkels werken voor wat betreft de automatisering op een centraal systeem. “Met de uitbreiding naar het buitenland waarmee we begonnen zijn in 2006, zijn we ook meteen gestart met het consolideren van de automatisering,” zegt Jan Rubingh, IT Director bij AudioNova. “Dat heeft geleid tot een centraal ERP-systeem en een centrale Exchange-omgeving voor alle bedrijfsonderdelen.” Mark Klerkx, Manager ICT Services & Operations, vult aan: “Wij werken met een kleine, compacte IT-afdeling. Doel is om zo efficiënt en doelgericht mogelijk te werken. Hoe kleiner de beheerlast, hoe meer tijd we kunnen besteden aan het bedienen van de business.”

Beveiliging

Voor e-mail- en webbeveiliging werkte AudioNova voorheen met verschillende oplossingen in verschillende landen. In Nederland was dat bijvoorbeeld al Forcepoint, in andere landen waren systemen van concurrerende leveranciers in gebruik. Dit paste niet in het streven naar consolidatie en het terugdringen van het beheer.

“We zijn dan ook op zoek gegaan naar een centrale oplossing ter vervanging van alle verschillende on-premise systemen,” zegt Klerkx. Vanwege de positieve ervaringen van AudioNova met de Forcepoint-oplossingen in Nederland, koos het bedrijf voor de internationale uitrol van dit platform. AudioNova hechtte in dat verband aan inzet via de cloud. “Wij hebben vooraf geen uitgebreide pakketvergelijkingen en -selecties uitgevoerd,” aldus Klerkx. “In Nederland waren we tevreden over de Forcepoint-oplossing. Doordat we deze als cloudoplossing konden inzetten, blijven we altijd flexibel. Forcepoint is in een dag of drie probleemloos uitgerold en voorziet sindsdien in alle e-mail- en webbeveiliging.”

Voordeel van cloud

Juist het cloud-aspect is voor AudioNova heel belangrijk gebleken.

Rubingh: “De cloud-aanpak zorgt ervoor dat het systeem exact inspeelt op onze eisen. Het vereist geen beheer van onze kant, het is zeer schaalbaar en is heel snel uit te rollen. Die laatste twee eigenschappen zijn erg belangrijk voor een organisatie die snel groeit en na een overname nieuwe vestigingen snel wil voorzien van de juiste IT-middelen. Daarnaast is Forcepoint een topmerk.”

AudioNova zet het Forcepoint-platform op een heel pragmatische manier in. Klerkx: “Web- en e-mailbeveiliging zijn typisch voorzieningen die gewoon moeten werken. Daar wil je niet veel tijd in steken. Daarom houden wij het voor wat betreft rapportages bij een beknopt maandoverzicht zodat het management globaal weet wat er op beveiligingsgebied heeft gespeeld. Daarnaast zijn de calls naar de helpdesk voor ons een graadmeter van de kwaliteit van het systeem. Geen nieuws is goed nieuws. Het aantal calls is altijd zeer beperkt geweest. En als er aanleiding is om de support van Forcepoint in te schakelen, reageert het bedrijf altijd snel en correct.”

Eenvoud in policies

De pragmatische benadering van AudioNova voor het gebruik van Forcepoint is ook zichtbaar in de keus voor één set van policies voor websecurity. Daarbij profiteert het bedrijf van het gebruiksgemak van de categorieënindeling van Forcepoint. Dat is volgens Klerkx en Rubingh veel praktischer dan het gebruik van white lists. Klerkx: “Je bepaalt een keer voor welke groep gebruikers welke categorieën toegankelijk zijn, je keurt dit goed en je bent klaar. Daarbij is bijvoorbeeld het gebruik van social media nu heel fijnmazig in te stellen. Dat is een goed voorbeeld van de continue productontwikkeling door Forcepoint.” Met deze instelmogelijkheden is het bijvoorbeeld wel mogelijk dat medewerkers social media kunnen raadplegen, maar niets kunnen posten en geen games kunnen spelen. Bij AudioNova hebben alleen de HR- en marketingmedewerkers toegang tot social media met het oog op werving en social media-campagnes.

Toekomst

AudioNova zet op dit moment Forcepoint Web Security Cloud en Forcepoint Email Security Cloud in voor web- en e-mailbeveiliging. Ruim 3.500 gebruikers in Europa maken gebruik van deze oplossingen. Voor de toekomst bekijkt de organisatie onder meer naar de client endpoint securitymogelijkheden van Forcepoint. Voor AudioNova is vooral van belang dat Forcepoint continu investeert in productontwikkeling.

Rubingh: “Daarbij is het voor ons van belang dat dit type producten altijd werkt, zonder dat we het merken.”